Maak je eigen vulkaan 🌋

👨‍🔬 Zelf een vulkaan maken met baking soda en azijn! 🌋

In 1957 ontdekte Marie Tharp hoe de continenten bewogen door vulkanische activiteit (meer weten over ons boek hierover? Klik dan hier). Met spullen die je waarschijnlijk in je keuken hebt liggen kan je nu zelf thuis een vulkaan bouwen samen met je kinderen!

Benodigdheden

Stap voor stap

① De omgeving<span style="color: rgb(138, 141, 145); font-family: "Open Sans", sans-serif; font-size: 17px; font-weight: 400;"></span>

Tijd om te knutselen! Neem speelgoed, papier, tape... en maak een zo niets-vermoedend mogelijke omgeving.

Voor de vulkaan gebruik je een fles van plastic of glas. Hoe nauwer de flessenhals, hoe groter de uitbarsting (kijk gerust ons filmpje op het einde over wat er gebeurt als je dat fout inschat...)
Tip: Zorg ervoor dat alles nadien in de vuilbak mag of eenvoudig af te wassen is!

② Baking soda

Doe met de trechter een aantal scheppen baking soda in de fles (wij gebruikten 3 grote eetlepels, dit was bij nader inzien misschien wat overdreven...).

Voeg voorzichtig een glas lauw water toe en zorg dat de baking soda goed oplost door er eventueel eventjes mee te schudden.

Tip: Voor een optimaal lava-effect kan je wat zeep (voor schuim) en kleurstof toevoegen.
Add vinegar

③ Azijn

Giet (met de trechter) een scheut azijn in de fles.
De zure azijn reageert met de natriumbicarbonaat en begint te schuimen. De enige plek waar het naartoe kan is de opening in de fles, waardoor je vulkaan ontploft!

Tip: De reactie kan nogal onvoorspelbaar zijn (zie hieronder), zorg dat je dit experiment uitvoert in een plek die je eenvoudig kan kuisen nadien, en hou iedereen een beetje op afstand. 👍

Onze (redelijk explosieve) vulkaan: