• over wonderwaar

  leren kijken door de ogen van mijn kinderen

 • Toen ik vader werd ontdekte ik al redelijk snel dat het kinderen zijn die hun ouders opvoeden, niet omgekeerd. En ik heb het ongelooflijke geluk om twee fantastische leerkrachten te hebben rondlopen thuis.

   

  Wonderwaar is een ode aan de vragen van mijn kinderen en de antwoorden die ik niet heb (maar wel wil opzoeken).

  Hoe het begon

  Eind 2016 schreef ik voor Mo* magazine een pleidooi voor meer verwondering in opvoeding en onderwijs, een onderwerp waar ik als ontwerper vaak mee bezig ben. Creativiteit begint volgens namelijk niet bij dingen doen maar bij dingen zien. Bij dingen in vraag stellen. Bij verwondering.

  Het is maar als je de wereld als één gigantische speeltuin vol mogelijkheden en avonturen kan zien, dat je creatief kan worden en dingen kan beginnen bouwen en delen met elkaar.

   

  Een paar maanden later kreeg ik van TEDxAntwerpen de vraag of ik één van hun sprekers wilde zijn. Omdat ik het onderwerp van verwondering en creativiteit in opvoeding verder wilde onderzoeken, besloot ik het te hebben over de verhalen die ik aan mijn kinderen vertel. Geen wetenschapsverhalen, maar de verhalen die aan wetenschap voorafgaan. Wetenschap voor het wetenschap wordt.

  Na de lezing kreeg ik een aantal keren de vraag of ik de verhalen die ik aan Seppe en Mirte vertel ook ergens opschreef. Het idee voor wonderwaar was geboren.

  Boekenreeks

  Wonderwaar is een boekenreeks over wetenschappelijke verwondering. Dromen, durven, denken én doen.

  Na de TEDx talk vroegen een aantal mensen me of de verhalen die ik aan Seppe en Mirte vertelde ook ergens opgeschreven stonden.

  Samen met illustrator Joachim Sneyers en Clavis uitgeverij vertaalden we verhalen over wetenschappelijk onderzoek naar prachtige geïllustreerde kinderboeken over ontdekken en leren door te doen.

  Wie is wonderwaar?

  Jan Leyssens is ontwerper, activist, ondernemer en vooral papa. In het dagelijkse leven houdt hij zich bezig met circulaire economie en sociale innovatie vanuit het ontwerpbureau switchrs.

   

  Joachim Sneyers is master in illustratie en grafisch ontwerp. In zijn tekeningen weet hij perfect de verwondering te vatten die nodig is om mensen mee te zuigen in een verhaal. Je kan Joachim volgen op Instagram.

   

  Met de bedrijfsslogan “wij maken kinderdromen waar” is Clavis de ideale uitgeverij om een reeks over verwondering te ondersteunen. Clavis Uitgeverij is de grootste kinderboekenuitgever in het Nederlandse taalgebied, met vestigingen in Hasselt, Amsterdam en New York. Meer info op clavisbooks.com.

  All Posts
  ×